BV verkopen: één BV is geen BV

BV verkopen: één BV is geen BV

Ben je aandeelhouder van een BV en heb je plannen om de BV te verkopen? Het kan slim zijn om voorafgaand aan de verkoop eerst nog de structuur van je BV onder de loep te nemen. In veel gevallen is het namelijk gunstig om je BV op te splitsen (‘doorzakregeling’) voordat je hem verkoopt. In deze blog leggen we kort uit waarom.

Vermogen verdelen

Als een BV wordt verkocht, verkoop je al je aandelen en daarmee je privévermogen. Zijn je aandelen verkocht, dan betaal je bij verkoop belasting over de winst. Het is echter ook mogelijk om de BV te splitsen. Je bedrijf bestaat dan uit een holding en uit een werkmaatschappij. Je kunt je vermogen gaan verdelen over deze twee entiteiten. Zo kun je ervoor kiezen om de winst, de reserves, je pensioenvermogen en je kantoorpand in de holding onder te brengen. De bedrijfsactiviteiten en de arbeidscontracten zitten in de werkmaatschappij.

Twee voordelen van splitsen BV

Het splitsen van een BV levert twee belangrijke voordelen op: Allereerst kun je flexibeler zijn in de manier waarop je je bedrijf op de markt brengt. Zo kun je invloed uitoefenen op de vraagprijs door de BV bijvoorbeeld met of zonder het kantoorpand te verkopen.

Daarnaast biedt het splitsen van de BV fiscale voordelen: de winsten die in de werkmaatschappij zijn gemaakt, kunnen belastingvrij naar de holding worden gehaald. Bij verkoop van de werkmaatschappij hoeft nog geen belasting betaald te worden over de winst.

Overweeg je je bedrijf te verkopen, bedenk dan of de huidige constructie van je BV optimaal is om deze te verkopen. In het meest ideale geval denk je hier zelfs al over na bij het oprichten van de BV. Je notaris kan je hierover adviseren.

Meer weten? Kom dan eens naar onze inloop ochtend op maandag van 09:00 tot 12:00!